Home staging – tajemství rychlejšího a výnosnějšího prodeje vaší nemovitosti

Home staging – tajemství rychlejšího a výnosnějšího prodeje vaší nemovitosti

V dnešní době se stále více majitelů nemovitostí obrací k metodě home stagingu, která může výrazně ovlivnit úspěšnost prodeje. Tento koncept, původem ze Spojených států, nese v sobě kouzlo dokonalé prezentace interiéru a je cestou k atraktivnějšímu a hodnotnějšímu prodeji. Připravit svou nemovitost tak, aby oslovila co nejvíce potenciálních kupců, je klíčovým krokem k dosažení co nejlepší ceny. Přečtěte si můj článek, kde vám přiblížím, jak funguje home staging a proč byste ho měli zvažovat při prodeji vaší nemovitosti.

Původ a cíle home stagingu

Home staging vznikl v 70. letech minulého století ve Spojených státech jako odpověď na rostoucí konkurenci na realitním trhu. Za tímto konceptem stojí Barb Schwarz, interiérová designérka, která přišla na to, že správně upravený prostor má moc ovlivnit rozhodování kupců. Cílem home stagingu je vytvořit prostředí, ve kterém si lidé snadno představí svůj nový domov. Tato praktika se rozšířila po celém světě a dnes i u nás v České republice nachází své místo mezi makléři a prodávajícími.

Jak home staging funguje?

Proces home stagingu začíná důkladným hodnocením stavu nemovitosti. Odborník na tento obor, známý jako home stager, posoudí možnosti úprav, které by mohly zvýšit atraktivitu prostoru. Tyto změny mohou mít různou intenzitu, od jednoduchého přesunu nábytku až po doporučení větších oprav či maleb. Cílem je zdůraznit přednosti nemovitosti a minimalizovat nedostatky tak, aby se potenciální kupci cítili pohodlně a byli ochotni nabídnout vyšší cenu za vaši nemovitost.

Praktické tipy pro vlastní home staging

Ať už se rozhodnete využít profesionálních služeb nebo ne, existuje několik jednoduchých kroků, jak připravit svou nemovitost na prodej:

  • Odstraňte osobní věci: Minimalizujte rodinné fotografie a osobní předměty. Kupující chtějí vidět prázdný plátno, na kterém si mohou představit svůj život.
  • Dbejte na úklid a opravy: Vytvořte čisté a útulné prostory. Drobné opravy jako je utahování šroubů či odstranění skvrn mohou mít velký dopad.
  • Zaměřte se na osvětlení: Vhodně zvolené osvětlení dodá prostoru příjemnou atmosféru. Využijte přirozené světlo i umělá svítidla.
  • Přemalujte stěny na neutrální barvy: Světlé odstíny umožní kupujícím lépe si prostor představit podle svých potřeb.
  • Přidejte dekorativní prvky: Květiny nebo stylové doplňky mohou dodat místnosti život a pozitivní energii.

Závěr: Proč investovat do home stagingu?

Home staging je efektivním způsobem, jak zvýšit šance na úspěšný prodej vaší nemovitosti. I drobné úpravy mohou udělat velký rozdíl v tom, jak bude vaše nemovitost vnímána potenciálními zájemci. Pokud máte otázky ohledně procesu prodeje nebo potřebujete pomoci s přípravou vaší nemovitosti, neváhejte mě kontaktovat prostřednictvím informací uvedených na mém webu. Rád vám poradím!

Milan Krupa
Autor: Milan Krupa

V roce 1979 jsem svou praxi zahájil výstavbou škol, prodejen, domovem pro seniory a také bytů na "Dubině". Od roku 1990 jsem se specializoval na obklady, dlažby a rekonstrukce nemovitostí. Úraz a doporučení lékařů mne přimělo opustit realizaci nemovitostí a vyhledat aktivity méně náročné na pohyb. Začala éra finančního poradenství v roce 2000, kde probíhaly komplexní služby včetně konzultací a poradenství ve výstavbě bydlení, pronájmu a správy nemovitostí. V roce 2020 jsem se vrátil k nemovitostem - realitní činnosti a logická je hlavně působnost pro Ostravu a okolí.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení