Před žádostí o hypotéku si prověřte vlastní morálku

Před žádostí o hypotéku si prověřte vlastní morálku
Platební morálka v registrech dlužníků

V registrech dlužníků jsou dnes poměrně detailní informace. Záznamy v nich se dávno netýkají jen notorických neplatičů. Každý, kdo měl kreditní kartu, půjčku, telefon s paušální platbou má v registrech záznam. Nepříjemným překvapením je i to, že záznam v registru máte i o žádostech půjček, které nebyly schváleny nebo vyčerpány. Záznam o neschválené půjčce je pro banky signálem k opatrnosti. Situace, kdy je v registru záznam o dluhu, který byl již uhrazen, je v registrech další 4 roky po doplacení. Narovnání skutečnosti tedy zabere čas.

 

Před nákupem nemovitosti prověřte registry

Nákup nemovitosti je dnes velmi často svázán s žádostí o hypoteční úvěr. Ačkoliv jste předem navštívili banku a nechali si zpracovat návrh financování, můžete narazit na problém při schvalování. Banky začnou registry dlužníků prověřovat až ve chvíli, kdy žádost o úvěr skutečně podáte. Proto doporučuji nezatajovat své pochyby z možných záznamů před finančním poradcem. Dobrý finanční poradce Vás provede mnohem rychleji registry, než když to budete dělat sami.

Registrů dlužníků je celá řada, ale obvykle postačí prověřit SOLUS, NRKI (nebankovní registr klientských informací) a BRKI (bankovního registru klientských informací).

O výpis z registru SOLUS můžete požádat formou SMS (bude nutná autorizace a úhrada poplatku, 50 Kč za kód a 99 Kč za první výpis). O výpis z NRKI můžete požádat online, bývá k dispozici za poplatek 100 Kč. Osobně v centrále společnosti je možné žádat i o výpis z BRKI, žádost je zpoplatněna částkou 100 Kč. O výpis z BRKI a NRKI lze žádat společně za 180 Kč.

Pozor na různé webové stránky, které nejsou oficiální a nabízí výpis za vyšší poplatek.

 

Včasné ověření záznamů Vám šetří peníze

Může trvat až 30 dní, než obdržíte informaci z registrů dlužníků. Proto si situaci prověřte ještě před podpisem rezervační smlouvy a uhrazením zálohy. Nejlépe hned po rozhodnutí o hledání bydlení. Svou nemovitost většinou nenajdete "hned" a máte více manipulačního prostoru vyřešit možné záznamy z registrů.

 

Žádost o výmaz z registru 

U každého zápisu lze požádat o výmaz z registru dlužníků. Žádat můžete konkrétní instituci, která záznam do registru vložila, nebo můžete o výmaz záznamu požádat sami, pokud máte potvrzení od instituce, že konkrétní dluh byl již uhrazen. Jak jsem se však zmínil výše, výmaz takového záznamu se provádí až po uplynutí nějaké doby po splacení dluhu. Obvykle jsou to 4 roky.

Jiný typ záznamů nepodléhá tak dlouhé lhůtě a některé mohou být vymazány hned. 

V případě, že nějaké negativní záznamy v registrech máte, je vhodné s nimi již jít na úvodní jednání v bance. Většinou Vám řeknou, zda jste pro ně vhodný klient na úvěr nebo ne. Ze zkušeností ale vím, že různé banky mají různý přístup k těmto informacím. Z tohot důvodu je vhodnější konzultace s finančním poradcem než s konkrétním pracovníkem banky.

A poslední informace: už podání žádosti o hypotéku nebo úvěr je zapsán do registru. Tento záznam vidí další instituce. Nežádejte současně ani postupně o úvěr ve více institucích. Většinou se pak stanete nevhodným klientem ve všech institucích o hypotéku na delší dobu.

Milan Krupa
Autor: Milan Krupa

V roce 1979 jsem svou praxi zahájil výstavbou škol, prodejen, domovem pro seniory a také bytů na "Dubině". Od roku 1990 jsem se specializoval na obklady, dlažby a rekonstrukce nemovitostí. Úraz a doporučení lékařů mne přimělo opustit realizaci nemovitostí a vyhledat aktivity méně náročné na pohyb. Začala éra finančního poradenství v roce 2000, kde probíhaly komplexní služby včetně konzultací a poradenství ve výstavbě bydlení, pronájmu a správy nemovitostí. V roce 2020 jsem se vrátil k nemovitostem - realitní činnosti a logická je hlavně působnost pro Ostravu a okolí.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení